Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Την τιμητική τους είχαν οι μαθητές, παιδιά μεταναστών, γεννημένοι στην Ελλάδα, σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές την Τετάρτη 17/12. Στην πρωινή εκπομπή του MEGA "κοινωνία ώρα MEGA" και στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ALPHA.
Παραθέτουμε το κείμενο από το βίντεο στις ειδήσεις του ALPHA και λίνκ για το βίντεο του MEGA.
Πηγή: ALPHA TV (17/12/08)
Η εξέγερση των 15χρονων έβγαλε στους δρόμους και τα παιδιά των μεταναστών, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Τα παιδιά αυτά μίλησαν στον ALPHA για την απογοήτευση που νιώθουν, αλλά και για το άλυτο πρόβλημα με την απόκτηση υπηκοότητας, που τα κάνει να αισθάνονται ως πολίτες β' κατηγορίας. Αν και γεννήθηκαν στην Ελλάδα, για το Ελληνικό Κράτος είναι παιδιά… φαντάσματα. Δεν μπορούν να βγάλουν χαρτιά, δεν μπορούν να ταξιδέψουν, δεν μπορούν να ονειρευτούν και αυτό τα θυμώνει.
Η 16χρονη Ιωάννα Οκουτίγκε παιδί μεταναστών από τη Νιγηρία είπε μιλώντας στον ALPHA, ότι «νοιώθω θυμό, γιατί είναι σαν από ένα μικρό παιδί να στερείς το γάλα. Αυτό νοιώθω. Νοιώθω θυμό, που δε με αναγνωρίζουν». Η 14χρονη Πέγκυ Οχιλέμπο επίσης με γονείς από την Νιγηρία είπε με απογοήτευση ότι «είναι παράλογο να έχεις γεννηθεί σε αυτή τη χώρα, να έχεις σπουδάσει, να σε ρωτάει κάποιος "από που είσαι" και να λες "δεν ξέρω". Είμαι ανάμεσα σε δύο χώρες». Ο 19χρονος Άλντρι Μίλο από την Αλβανία λέει ότι «με θυμώνει, το ότι δεν μπορώ να εργαστώ, το να μένω στον αέρα, με βγάζει από τα νερά μου».
Ο θάνατος του Αλέξη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, λένε. Η οργή που έκρυβαν μέσα τους για την αδικία που βιώνουν, πλημμύρισε την καρδιά τους και βγήκαν στο δρόμο να διεκδικήσουν και αυτά τα δικά τους δικαιώματα. Όπως είπε η Πέγκυ Οχιλέμπο «το θέμα του Αλέξη ήταν αυτό, που μας έκανε να πούμε "ως εδώ, δεν μπορούμε άλλο, δεν αντέχουμε αυτή την καταπίεση"» και ερωτηθείσα σχετικά με το τι αισθάνεται, απάντησε «οργή. Με μια λέξη, οργή και αγανάκτηση. Δεν έχω αλλιώς να το περιγράψω». Η 17χρονη Ιντόου Μαριάνθη από την Νιγηρία αναφερόμενη στην δολοφονία του 15χρονου Αλέξη είπε στον ALPHA, ότι «θα μπορούσε να γίνει σε οποιονδήποτε και αυτό σε στενοχωρεί, σε εξοργίζει».
Τα παιδιά αυτά ζουν με το φόβο της απέλασης, το ενδεχόμενο ότι ίσως χωριστούν από τις οικογένειές τους, που ζουν νόμιμα στη χώρα μας, εξαιτίας μιας γραφειοκρατικής λεπτομέρειας. Η χώρα στην οποία γεννήθηκαν, τους προσφέρει μόνο ανασφάλεια. Όπως είπε η Ιωάννα Οκουτίγκε στον ALPHA «δεν υπάρχει άλλη χώρα, που να ξέρω. Αυτή γνωρίζω και εδώ θα ήθελα να μείνω», ενώ πρόσθεσε ότι «νοιώθω ότι το Κράτος όποτε θέλει, μπορεί να με διώξει. Να πάω που; Στη Νιγηρία; Οι γονείς μου μπορούν να πάνε, εγώ όμως;». Με τον ίδιο φόβο ζει και η Πέγκυ Οχιλέμπο, η οποία όμως πιο αποφασισμένη δηλώνει ότι «έχω αποφασίσει να ζήσω εδώ και να παλέψω για τα δικαιώματά μου». Οι γονείς τους είναι μετανάστες, τα παιδιά όμως νοιώθουν Έλληνες και θα συνεχίσουν να κατεβαίνουν στο δρόμο, έως ότου το Ελληνικό Κράτος τα δει και καταλάβει, ότι δεν μπορεί να στρέφει το βλέμμα του αλλού και να προσποιείται ότι δεν υπάρχουν.
Λίνκ για το βίντεο του MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια: