Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ Ή ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ;

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (26/03/09)
«Ελληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι».
Στη βάση αυτής της θέσης η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παρουσιάζει απόψε στις 6.30 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ τις προτάσεις της για ένα νέο κώδικα ελληνικής ιθαγένειας, κωδικοποιώντας τη διαδικασία καθορισμού ιθαγένειας ώστε η απόκτησή της να αποτελεί δικαίωμα του ενδιαφερομένου και να μην εξαρτάται από τη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης. «Οι προτεινόμενοι κανόνες είναι κοινωνικά επιβεβλημένοι, δίκαιοι και πολιτικά εφικτοί», όπως αναφέρει και η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου.
Οι προτάσεις
Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προτείνει:
**Τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα να μπορούν να πάρουν ιθαγένεια προαιρετικά με δήλωση των γονέων για τη δεύτερη γενεά μεταναστών που μένει στην Ελλάδα τουλάχιστον 5 χρόνια και υποχρεωτικά με τη γέννηση για την τρίτη γενεά.
**Υποχώρηση του «δικαίου του αίματος» όταν έχει μεσολαβήσει μακρά αλληλουχία γενεών χωρίς πραγματική σύνδεση με την ελληνική πολιτεία.
** Πέντε χρόνια προηγούμενης παραμονής του αλλοδαπού στην Ελλάδα ως προϋπόθεση της αίτησης πολιτογράφησης.
**Κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης στοιχείων για «το ήθος και την προσωπικότητα» του αιτούντος.
**Υποχρέωση αιτιολογίας για την άρνηση πολιτογράφησης.
Πολίτες υπό απέλαση μέχρι τα 18
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ
«Εχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου». Με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Ακινόλα περιγράφει στην «Ε» την... εμπειρία που είχε την περασμένη βδομάδα.
Συνελήφθη «μέρα μεσημέρι στο Παγκράτι για εξακρίβωση. Τους έδειξα το μόνο χαρτί που έχω ότι έχω γεννηθεί εδώ. 23 χρόνια και δεν έχω άλλο χαρτί, ούτε ταυτότητα ούτε την υπηκοότητα καμιά χώρας». Εμεινε στο κρατητήριο τέσσερις μέρες και μετά ήρθε αντιμέτωπος με το αδιανόητο: διοικητική απέλαση. «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν έχω πάει καν στο εξωτερικό. Δηλαδή πού θα με στείλουνε; Ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ πήγα σχολείο, εδώ είναι οι φίλοι μου. Από τη στιγμή που έχω γεννηθεί εδώ πιστεύω ότι έπρεπε να με βλέπουν ως Ελληνα πολίτη αφού έτσι αισθάνομαι. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την κατάσταση. Δεν θέλω να απελαθώ. Σε καμία περίπτωση. Και πού να πάω; Δεν έχω απολύτως καμία σχέση με καμία άλλη χώρα. Εδώ είναι όλη η ζωή μου. Είναι δυνατόν να με στείλουν σε μια χώρα από την οποία κατάγονται οι γονείς μου;».
Παιδί Αφρικανών, είναι ακόμη ένα θύμα μιας πολιτικής που δεν αναγνωρίζει τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα μας ως Ελληνες πολίτες, αλλά τους δίνει τη δυνατότητα εφ' όσον έχουν γεννηθεί εδώ, όταν ενηλικιωθούν και ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, να πάρουν άδεια επί μακρόν διαμένοντος μετανάστη κι αυτό μόνο αν και οι δύο γονείς τους ζούνε νόμιμα στη χώρα μας και εφ' όσον καταβάλουν ένα τσουχτερό παράβολο 900 ευρώ.
«Η εξάρτηση της νόμιμης παραμονής των άνω των ενηλίκων τέκνων υπηκόων τρίτων χωρών από τη νομιμότητα της παραμονής των γονέων τους, είναι μια νομική ακροβασία που κινείται στο χώρο του παραλόγου και αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή οδηγία», λέει η δικηγόρος του και πρόεδρος της «Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» Ηλέκτρα Κούτρα: «Θα έπρεπε "τα παιδιά της δεύτερης γενιάς" μεταναστών να μπορούν κατά την ενηλικίωσή τους να αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα εφ' όσον το επιθυμούν με απλή δήλωσή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: