Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΣΤΟ Σ.Ν. ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" (26/11/08)
Του ΜΟΑΒΙΑ ΑΧΜΕΤ (Φόρουμ Μεταναστών)
Μόλις διαβάζεις τον τίτλο "Τακτοποιείται η χρόνια εκκρεμότητα της νόμιμης παραμονής των μεταναστών δεύτερης γενιάς" νιώθεις τέτοια χαρά που νομίζεις ότι θα πάθεις καρδιακό επεισόδιο. Διαβάζοντας τις λεπτομέρειες του άρθρου... παθαίνεις σοκ και αναρωτιέσαι τελικά γιατί είσαι στεναχωρημένος; Μήπως για την κοροϊδία;
Ο υπουργός κ. Παυλόπουλος προφανώς σκέφτηκε ότι για να λύσει το πρόβλημα των παιδιών των μεταναστών, της λεγόμενης δεύτερης γενιάς, αρκεί απλά να τους δώσει την άδεια παραμονής του επί μακρόν διαμένοντος. Αυτή την άδεια στην πραγματικότητα την πρότεινε η Ε.Ε. όχι για τα παιδιά δεύτερης γενιάς, αλλά για τους ενήλικους μετανάστες που αν συμπληρώσουν 5 χρόνια νόμιμης διαμονής σε χώρα της Ε.Ε. και παρακολουθήσουν 275 ώρες μαθήματα γλώσσας θα δικαιούνται να την αποκτήσουν. Το υπουργείο Εσωτερικών κατάφερε να "σερβίρει" την άδεια αυτή ως "μεγάλο δώρο" για τα παιδιά της δεύτερης γενιάς, τα οποία όχι μόνο είναι ενταγμένα στην ελληνική κοινωνία αλλά είναι και αδήλωτα Ελληνόπουλα ή καλύτερα Ελληνες χωρίς ταυτότητα και τα εξισώνει με τους ενήλικους μετανάστες που συμπλήρωσαν μόλις 5 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα.
Για του λόγου το αληθές συγκρίνετε τις προϋποθέσεις με τις αντίστοιχες που ισχύουν για τους ενήλικους μετανάστες: Την άδεια αυτή μπορεί να την αποκτήσει μόνο το παιδί που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Δηλαδή τα παιδιά που ήρθαν σε μικρή ηλικία δεν τη δικαιούνται παρ' όλο που έχουν διαμείνει στη χώρα μέχρι την ενηλικίωσή τους, τα περισσότερα χρόνια από τη ζωή τους και γνωρίζουν την ελληνική καλύτερα από τη μητρική τους γλώσσα. Το αστείο είναι ότι ένας ενήλικος μετανάστης θα την αποκτήσει πολλά χρόνια πριν από το παιδί του. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι δημιουργούνται δύο ταχυτήτων ομάδες της δεύτερης γενιάς μεταναστών: Οι μεν θα αποκτήσουν την άδεια του επί μακρόν διαμένοντος, έστω και με παράλογες προϋποθέσεις όπως θα δούμε πιο κάτω, και οι άλλοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο που ακολούθησαν και οι γονείς τους.
Δεν φτάνει μόνο αυτό: "οι γονείς των ανωτέρω τέκνων" πρέπει να "εξακολουθούν να διαμένουν, νομίμως, στην Ελλάδα, μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους". Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι αν λείπει ο ένας γονέας τότε υπάρχει αμφιβολία για το αν το παιδί θα δικαιούται να αποκτήσει την άδεια. Το ερώτημα όμως είναι τι χρησιμεύει η παρουσία των γονέων τη στιγμή που το παιδί έχει ενηλικιωθεί και είναι ανεξάρτητο άτομο. Αυτό καταρρίπτει τη νομοθεσία όλου του πλανήτη.
Οι παράλογες προϋποθέσεις συνεχίζονται: τα παιδιά πρέπει να "έχουν φοιτήσει σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και να έχουν επίσης διανύσει επιτυχώς τα γυμνασιακά έτη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης". Οταν ο ενήλικος μετανάστης χρειάζεται μόνο 250-300 ώρες ελληνικών, ζητάτε από τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και η ελληνική γλώσσα έχει γίνει πια η μητρική τους γλώσσα να έχουν διανύσει επιτυχώς τα γυμνασιακά έτη;
Η τελευταία προϋπόθεση ταιριάζει στον εισπρακτικό χαρακτήρα του νόμου αφού αναφέρει ότι τα παιδιά θα πρέπει να πληρώνουν παράβολο 900 ευρώ -όπως και οι γονείς τους- για να κάνουν αίτηση για την άδεια. Ισως τελικά όλη αυτή η ρύθμιση να γίνεται για την είσπραξη κάποιου ποσού που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία στην κρίση που περνάει. Σίγουρα πάντως δεν γίνεται για να συνδράμει στην κοινωνική ένταξη των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών ειδικά όταν απαιτείται να διαθέτουν το ποσό των 900 ευρώ στα 18 τους χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: