Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (21/11/08)
Μισή λύση για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο δίνεται δυνατότητα απόκτησης άδειας επί μακρόν διαμένοντος, αλλά μόνον για όσα παιδιά γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν σε άλλη χώρα, αλλά μεγάλωσαν στην Ελλάδα ενώ δεν υιοθετείται το πάγιο αίτημα για απόκτηση της ιθαγένειας με τη γέννηση και πολιτογράφηση μετά τη συμπλήρωση τριετίας στην ελληνική εκπαίδευση χωρίς καταβολή παραβόλου. Η διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη δημοτική αστυνομία το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, δίνει ωστόσο απάντηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περίπου 200.000 παιδιά.
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
● Να έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα
● Να έχουν τελειώσει δημοτικό και γυμνάσιο
● Οι γονείς τους να έχουν άδεια διαμονής
● Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους
Με τις παραπάνω προϋποθέσεις αποκτούν την ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος. Η άδεια, με την οποία αποκτούν δικαίωμα τόσο παραμονής όσο και εργασίας, θα εκδίδεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας περιφέρειας και η διαδικασία καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα περιληφθούν σε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Σημειώνεται ότι με το ισχύον καθεστώς τα παιδιά μεταναστών ήταν αναγκασμένα με την ενηλικίωσή τους είτε να αναζητήσουν άμεσα εργασία, προκειμένου να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για έκδοση αυτόνομης άδειας διαμονής, είτε να βρεθούν σε καθεστώς παρανομίας. Εκτός των εμποδίων που έθετε η διαδικασία αυτή, για παράδειγμα στο ενδεχόμενο να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτατα ιδρύματα, οι μετανάστες δεύτερης γενιάς ήταν αναγκασμένοι να καταβάλλουν κάθε φορά για την ανανέωση της άδειας διαμονής 300 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου